Zubni ispuni

Što su zubni ispuni?

Zubni ispuni, poznati i kao plombe, su materijali koji se koriste za popunjavanje šupljina (karijesa) na zubima radi obnavljanja funkcije, očuvanja zdravlja zuba i sprječavanja daljnjeg propadanja.

Kada je potrebno staviti zubni ispun?

Zubna plomba se obično stavlja kada zubar otkrije da postoji karijes ili šupljina na površini zuba.

Evo nekoliko situacija u kojima je potrebno staviti zubnu plombu:

Kada se otkrije karijes:
Karijes je propadanje zuba koje uzrokuju bakterije i kiseline koje napadaju tvrdu površinu zuba. Kada se karijes ukloni, šupljina koja ostane mora biti popunjena zubnom plombom kako bi se spriječilo daljnje propadanje zuba.
Kada dođe do lomljenja ili puknuća zuba:
Ako dođe do oštećenja zuba uslijed traume, prekomjernog pritiska ili drugih faktora, može biti potrebno popuniti oštećeno područje zubnom plombom kako bi se spriječilo daljnje oštećenje i osigurala funkcionalnost zuba.
Za korekciju estetskih nedostataka:
Ponekad se zubne plombe koriste i u estetske svrhe kako bi se ispravili manji nedostaci poput nepravilnosti ili diskoloracija na površini zuba.
Za popunjavanje praznina između zuba:
Ako postoje praznine ili razmaci između zuba, zubne plombe se mogu koristiti za njihovo popunjavanje kako bi se spriječilo nakupljanje hrane i bakterija te očuvala zubna struktura.

Uglavnom, zubna plomba se postavlja kako bi se očuvala struktura zuba, spriječilo daljnje propadanje i osigurala funkcionalnost i estetika zuba.

Vrste zubnih ispuna

  • Kompozitne plombe: Napravljene su od materijala koji se može prilagoditi boji zuba, često smjesom smola i staklenih čestica. Estetski su prihvatljive jer se boja može prilagoditi zubu.
  • Keramičke plombe: Izrađene su od keramičkog materijala koji se podudara s bojom zuba. Estetski su vrlo prihvatljive i izdržljive.
  • Ionomerne plombe: Napravljene su od staklenih ionomernih materijala i često se koriste za plombe na mliječnim zubima ili za privremene plombe.
  • Metalokeramičke plombe: Kombinacija metalne osnove s keramičkim premazom, pružajući izdržljivost i estetiku.

Naručite se na pregled

Očuvajte svoje oralno zdravlje i osigurajte blistav osmijeh - naručite se na pregled već danas kako biste započeli put prema zdravijim zubima i većem samopouzdanju.

Radno vrijeme

Ujutro:
Srijeda- petak – 9h do 15h

Popodne:
Ponedjeljak – Utorak – Četvrtak – 13h do 20h

Termin po dogovoru

Kontakt

DOBOJSKA 36,
10 000 ZAGREB