Liječenje zuba

Što je liječenje zuba?

Endodoncija, poznata i kao liječenje zuba, je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i terapijom bolesti unutrašnjosti zuba, odnosno zubne pulpe.

Ova terapija uključuje uklanjanje zaražene ili upaljene pulpe, čišćenje, dezinfekciju i punjenje kanala korijena zuba kako bi se spriječila daljnja infekcija i sačuvao prirodni zub.

Endodoncija je ključna za očuvanje zuba koji bi inače morali biti izvađeni zbog teške infekcije ili oštećenja.

Kada je potrebno liječiti zub?
Liječenje zuba je potrebno kada dođe do infekcije ili upale zubne pulpe, što može biti uzrokovano dubokim karijesom, ponovljenim dentalnim zahvatima na zubu, pukotinama ili ozljedama.

Simptomi koji upućuju na potrebu za endodontskim liječenjem uključuju jaku bol, osjetljivost na toplo i hladno, oticanje desni, promjenu boje zuba te prisutnost gnoja oko zuba.

Proces liječenja zuba

Proces liječenja zuba (endodoncija) započinje temeljitim pregledom i dijagnozom stanja zuba. Nakon što se potvrdi potreba za liječenjem, stomatolog će ukloniti zaraženu ili upaljenu pulpu iz unutrašnjosti zuba. Unutrašnjost zuba se temeljito čisti i oblikuje, a zatim puni biokompatibilnim materijalom kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Na kraju, zub se obnavlja krunicom ili ispunom kako bi se vratio njegov prirodni izgled i funkcija. Cijeli postupak se obavlja pod lokalnom anestezijom, što osigurava bezbolno iskustvo za pacijenta.

Što ako ne liječimo upaljeni zub?

Ako se upaljeni zub ne liječi, može doći do ozbiljnih komplikacija, uključujući:

  1. Širenje infekcije: Neliječena infekcija može se proširiti na okolna tkiva, kosti i druge dijelove tijela, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
  2. Apsces zuba: Infekcija može stvoriti gnojnu vrećicu (apsces) u korijenu zuba, uzrokujući jaku bol, oticanje i nelagodu.
  3. Gubitak zuba: Neliječena infekcija može uništiti zubnu strukturu i okolne kosti, što može dovesti do gubitka zuba.
  4. Bol i nelagoda: Neliječeni zub može uzrokovati stalnu bol, osjetljivost na toplo i hladno te otežano žvakanje i govor.
  5. Opće zdravstvene komplikacije: Infekcija zuba može dovesti do sistemskih problema kao što su problemi sa srcem, dijabetes i druge ozbiljne bolesti.

Pravovremeno liječenje upaljenog zuba je ključno za očuvanje oralnog i općeg zdravlja, izbjegavanje boli i komplikacija te osiguravanje dugotrajnog i zdravog osmijeha.

Odabir endodontskog liječenja znači zadržavanje prirodnog zuba, izbjegavanje komplikacija i očuvanje lijepog osmijeha.

Naručite se na pregled

Očuvajte svoje oralno zdravlje i osigurajte blistav osmijeh - naručite se na pregled već danas kako biste započeli put prema zdravijim zubima i većem samopouzdanju.

Radno vrijeme

Ujutro:
Srijeda- petak – 9h do 15h

Popodne:
Ponedjeljak – Utorak – Četvrtak – 13h do 20h

Termin po dogovoru

Kontakt

DOBOJSKA 36,
10 000 ZAGREB