Čišćenje zubnog kamenca

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda, mineralizirana naslaga koja se nakuplja na površini zuba i ispod linije desni. Nastaje kao rezultat taloženja minerala iz plaka, ljepljivog sloja bakterija i ostataka hrane koji se nakupljaju na zubima. Kada plak nije redovito uklonjen četkanjem zuba i čišćenjem dentalnim koncem, minerali poput kalcija i fosfata iz sline se talože na plak i postaju zubni kamenac.

Može biti bjelkast ili smeđkast, ovisno o sadržaju hrane i pića koje konzumirate te drugim faktorima poput pušenja.

Kada je potrebno otići na čišćenje zubnog kamenca?

Preporučuje se da posjetite stomatologa ili dentalnog higijeničara barem jednom godišnje radi pregleda i čišćenja zubnog kamenca.

Međutim, potreba za čišćenjem zubnog kamenca može varirati ovisno o individualnim faktorima kao što su brzina taloženja kamenca, prisutnost bolesti desni, oralne higijene i prehrambene navike.

Evo nekoliko situacija kada je preporučljivo otići na čišćenje zubnog kamenca:

1. Redoviti godišnji stomatološki pregled:
Čišćenje zubnog kamenca često se obavlja kao dio redovitog godišnjeg stomatološkog pregleda kako bi se uklonili nakupljeni kamenac i plak te spriječili problemi s desni i propadanje zuba.
2. Ako primijetite nakupljanje kamenca:
Ako primijetite nakupljanje tvrdih naslaga na površini zuba ili ispod linije desni, to može biti znak da je potrebno čišćenje zubnog kamenca. Također, ako primijetite da vam je zadah neprijatan ili da imate osjetljivost desni, to može biti znak da trebate posjetiti stomatologa radi čišćenja zubnog kamenca.
3. Ako imate bolesti desni:

Ako patite od gingivitisa ili parodontitisa, redovito čišćenje zubnog kamenca može biti neophodno kako bi se kontrolirala upala i sprječio daljnji gubitak potpornog tkiva.

4. Nakon dentalnih intervencija:
Nakon postavljanja ortodontskih aparatića, mostova, krunica ili drugih dentalnih radova, preporučuje se čišćenje zubnog kamenca kako bi se osiguralo da se oko tih uređaja ne nakuplja previše plaka i kamenca.

Kako održavati zubnu higijenu nakon čišćenja kamenca?

Nakon čišćenja zubnog kamenca, važno je održavati redovitu i učinkovitu oralnu higijenu kako biste spriječili ponovno nakupljanje kamenca i održali zdravlje zuba i desni.

Evo nekoliko savjeta kako održavati zubnu higijenu nakon čišćenja kamenca:

1. Redovito pranje zuba
2. Korištenje zubnog konca, interdentalnih četkice, oralnog tuš
3. Upotreba tekućine za ispiranje usta
4. Redoviti stomatološki pregledi
5. Pravilna prehrana

Redovitom primjenom ovih savjeta o oralnoj higijeni nakon čišćenja zubnog kamenca, možete održati svoje zube i desni zdravima i smanjiti rizik od ponovnog nakupljanja kamenca i drugih oralnih problema.

Naručite se na pregled

Očuvajte svoje oralno zdravlje i osigurajte blistav osmijeh - naručite se na pregled već danas kako biste započeli put prema zdravijim zubima i većem samopouzdanju.

Radno vrijeme

Ujutro:
Srijeda- petak – 9h do 15h

Popodne:
Ponedjeljak – Utorak – Četvrtak – 13h do 20h

Termin po dogovoru

Kontakt

DOBOJSKA 36,
10 000 ZAGREB