Zubni implantati

Što su zubni implatanti?

Zubni implantati su metalni uređaji koji se kirurški ugrađuju u čeljust kako bi zamijenili izgubljene zube. Oni služe kao čvrsti temelji za nadoknadu zuba koji nedostaju, poput krunica, mostova ili proteza. Zubni implantati pružaju brojne prednosti u odnosu na druge metode zamjene zuba, uključujući stabilnost, trajnost i estetiku.

Oni omogućuju pacijentima da ponovno steknu prirodan osmijeh i funkcionalnost zuba, te poboljšavaju kvalitetu života.

Tko je dobar kandidat za zubne implantate?

Dobar kandidat za ugradnju zubnih implantata obično ispunjava nekoliko kriterija. Evo nekih od njih:

1. Dobra oralna zdravstvena stanja:
Osobe koje imaju dobro oralno zdravlje, bez ozbiljnih bolesti desni ili drugih oralnih problema, obično su dobri kandidati za ugradnju zubnih implantata. Ako postoje problemi poput parodontitisa ili karijesa, ti problemi moraju biti prvo riješeni prije nego što se implantat postavi.
2. Dovoljna količina kosti u čeljusti:
Kako bi se implantat čvrsto integrirao s čeljusti, potrebna je dovoljna količina kosti. Ako je količina kosti nedostatna, možda će biti potrebne dodatne procedure poput presađivanja kostiju ili sinusne elevacije kako bi se stvorila dovoljna količina kosti za ugradnju implantata.
3. Opće zdravstveno stanje:
Pacijenti koji imaju dobro opće zdravstveno stanje obično su dobri kandidati za ugradnju implantata. Međutim, postoje određeni medicinski uvjeti poput dijabetesa, autoimunih bolesti ili problema sa srčanim zdravljem koji mogu utjecati na uspjeh implantata. Stoga je važno razgovarati sa stomatologom o svojem općem zdravstvenom stanju prije planiranja ugradnje implantata.

Pušačima se preporučuje prestanak pušenja prije i nakon ugradnje implatanata kako bi se osiguralo uspješno ozdravljenje. Također, motivacija i realno očekivanja su jednako bitna za uspjeh.

Dobro je da pacijent bude motiviran za pridržavanje uputa stomatologa tijekom cijelog procesa.

Što ukoliko kost nije dovoljno dobra za ugradnju zubnih implatanata?

Ako pacijent nema dovoljno kosti u čeljusti za ugradnju zubnih implantata, postoje nekoliko opcija koje stomatolog može razmotriti kako bi se riješio taj problem:

1. Presađivanje kosti:
Ovo je postupak u kojem se kost presađuje iz jednog dijela tijela (obično iz donjeg dijela čeljusti, kukova ili kosti izvan tijela) i presađuje na područje gdje će se postaviti implantat. Presađena kost pomaže u stvaranju dovoljne količine kosti za podršku implantatu.
2. Sinusna elevacija:
Ako je nedostatak kosti prisutan u gornjoj čeljusti, sinusna elevacija može biti opcija. Ovaj postupak podizanja dna sinusa omogućuje povećanje visine kosti u području stražnjih zuba, što omogućuje postavljanje implantata.
3. Korištenje manjih implantata ili alternativnih tehnika:
U nekim slučajevima, stomatolog može koristiti manje implantate ili alternativne tehnike ugradnje kako bi se kompenzirao nedostatak kosti. To može uključivati korištenje kratkih ili tankih implantata, kao i upotrebu posebnih tehnika poput bazalnih implantata ili all-on-4 metode.
4. Korištenje graftova umjetne kosti:

U nekim situacijama, umjetna kost može se koristiti kao zamjena za prirodnu kost kako bi se podržala ugradnja implantata. Postoje različiti materijali za umjetnu kost koji se mogu koristiti, uključujući sintetičke materijale i biomaterijale koji potiču rast prirodne kosti.

Pri odabiru najbolje opcije za pacijenta, stomatolog će uzeti u obzir različite faktore poput lokacije nedostatka kosti, općeg zdravstvenog stanja pacijenta, preferencija pacijenta i dostupnih resursa.

Važno je razgovarati sa stomatologom kako bi se odabrala najprikladnija opcija za svakog pojedinog pacijenta.

Proces ugradnje implantata

Proces ugradnje zubnih implantata obično se sastoji od nekoliko koraka i može trajati nekoliko mjeseci.

Evo kako izgleda opći proces:

1. Pregled i planiranje:

Prvi korak je pregled kod stomatologa ili oralnog kirurga kako bi se procijenilo vaše oralno zdravlje i odredilo jeste li dobar kandidat za ugradnju implantata. Tijekom ovog pregleda, stomatolog će uzeti rendgenske snimke vaše čeljusti i izraditi plan liječenja.

2. Ugradnja implantata:

Nakon što se planira i odobri postupak, slijedi kirurška ugradnja implantata. Ovaj postupak obično se izvodi pod lokalnom anestezijom, ali može se koristiti i opća anestezija ovisno o pacijentovim potrebama i preferencijama. Kirurg će napraviti rez u desnima kako bi otkrio kost i zatim će u bušilici stvoriti prostor za implantat.

Nakon što je implantat postavljen u kost, desni će biti šivane natrag preko implantata, a postupak završava primjenom privremenog zaštitnog poklopca.

3. Proces ozdravljenja:

Nakon ugradnje implantata, slijedi proces ozdravljenja koji može trajati nekoliko mjeseci. Tokom ovog vremena, implantat će se postepeno integrirati s okolnom kosti u procesu nazvanom osteointegracija. To je važno jer osigurava stabilnost implantata.

Postavljanje abutmenta: Nakon što se implantat čvrsto integrira s kosti, slijedi postavljanje abutmenta. Abutment je metalni spojni element koji se pričvršćuje na implantat i služi kao poveznica između implantata i nadoknade zuba.

4. Izrada i postavljanje nadoknade zuba:

Kada se abutment postavi, slijedi uzimanje otisaka zuba kako bi se izradila nadoknada zuba, poput krunice, mosta ili proteze. Ova nadoknada se izrađuje u laboratoriju i prilagođava se vašim individualnim potrebama i estetskim preferencijama.

Nakon što je nadoknada izrađena, pričvršćuje se na abutment, čime se postupak ugradnje implantata završava.

Važno je napomenuti da se ovaj proces može razlikovati ovisno o individualnim potrebama pacijenta i složenosti slučaja.

Stomatolog će detaljno objasniti postupak i prilagoditi ga vašim specifičnim potrebama.

Oporavak nakon ugradnje implantata

Oporavak nakon ugradnje zubnog implantata može varirati ovisno o složenosti postupka, individualnim karakteristikama pacijenta i eventualnim komplikacijama.

Evo što možete očekivati tijekom oporavka:

1. Neposredno nakon postupka:
Nakon ugradnje implantata, možete očekivati ​​da će lokalna anestezija postupno nestati, a možda ćete osjećati blagu nelagodu ili bol u području u kojem je izvršena operacija. Stomatolog će vam dati upute o tome kako pravilno njegovati područje operacije i smanjiti nelagodu.
2. Blago oticanje i krvarenje:

Nakon operacije može se pojaviti oticanje i krvarenje u području operacije. To je normalna reakcija tijela na kirurški postupak. Možete primijeniti hladne obloge na licu iznad područja operacije kako biste smanjili oticanje i smanjili nelagodu.

3. Blaga bol i nelagoda:
Blaga bol i nelagoda u području operacije su uobičajeni tijekom prvih nekoliko dana nakon ugradnje implantata. Stomatolog će vam propisati odgovarajuće lijekove protiv bolova kako biste ublažili nelagodu. Važno je slijediti upute stomatologa o uzimanju lijekova.
4. Blage prehrambene smetnje:

Moguće je da ćete imati poteškoća s žvakanjem ili jedenjem tvrde hrane tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije. Preporučuje se konzumiranje meke hrane i izbjegavanje hrane koja može iritirati područje operacije.

Također, važno je održavanje oralne higijene kao i redovit odlazak na kontrolne preglede.

Naručite se na pregled

Očuvajte svoje oralno zdravlje i osigurajte blistav osmijeh - naručite se na pregled već danas kako biste započeli put prema zdravijim zubima i većem samopouzdanju.

Radno vrijeme

Ujutro:
Srijeda- petak – 9h do 15h

Popodne:
Ponedjeljak – Utorak – Četvrtak – 13h do 20h

Termin po dogovoru

Kontakt

DOBOJSKA 36,
10 000 ZAGREB